Hoe lang duurt keelpijn?

Keelpijn is een veelvoorkomende klacht die iedereen wel eens heeft ervaren. Het kan variëren van een lichte irritatie tot een zeer pijnlijke en vervelende aandoening. Maar hoe lang duurt keelpijn eigenlijk? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en meer informatie geven over keelpijn.

Wat is keelpijn?

Keelpijn is een symptoom van verschillende aandoeningen die de keel en de omliggende gebieden aantasten. Het kan worden veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie, allergieën, irritatie door rook of vervuiling, droge lucht, zure reflux of zelfs door het schreeuwen of zingen.

De symptomen van keelpijn kunnen variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn of irritatie in de keel
 • Moeite met slikken
 • Ruwheid of heesheid van de stem
 • Koorts
 • Hoesten
 • Verstopte neus

Hoe lang duurt keelpijn?

De duur van keelpijn hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In de meeste gevallen duurt keelpijn niet langer dan een week. Als de keelpijn langer dan een week aanhoudt, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Als de keelpijn wordt veroorzaakt door een virale infectie, zoals verkoudheid of griep, duurt het meestal 3 tot 7 dagen voordat de symptomen verdwijnen. Bij een bacteriële infectie, zoals streptokokken, kan het tot 10 dagen duren voordat de symptomen verdwijnen.

Als de keelpijn wordt veroorzaakt door allergieën of irritatie, kan het langer duren voordat de symptomen verdwijnen. In sommige gevallen kan de keelpijn enkele weken aanhouden.

Hoe kan keelpijn worden behandeld?

De behandeling van keelpijn hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In de meeste gevallen kan keelpijn worden behandeld met huismiddeltjes en over-the-counter medicijnen.

Enkele huismiddeltjes die kunnen helpen bij keelpijn zijn:

 • Gorgelen met zout water
 • Drinken van warme thee met honing
 • Gebruik van keelsprays of zuigtabletten
 • Rusten van de stem
 • Drinken van veel water

Als de keelpijn wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, kan een arts antibiotica voorschrijven. Het is belangrijk om de antibiotica volgens de voorschriften van de arts in te nemen en de kuur af te maken, zelfs als de symptomen verdwijnen.

Als de keelpijn wordt veroorzaakt door allergieën, kan een arts antihistaminica voorschrijven om de symptomen te verlichten.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als de keelpijn langer dan een week aanhoudt, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Ook als de keelpijn gepaard gaat met koorts, moeite met ademhalen, zwelling van de keel of moeite met slikken, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Als de keelpijn wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, kan deze leiden tot complicaties zoals een ontsteking van de amandelen, een abces in de keel of reumatische koorts. Het is daarom belangrijk om een arts te raadplegen als de symptomen aanhouden of verergeren.

Conclusie

Keelpijn is een veelvoorkomende klacht die meestal niet langer dan een week aanhoudt. De duur van keelpijn hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In de meeste gevallen kan keelpijn worden behandeld met huismiddeltjes en over-the-counter medicijnen. Als de keelpijn langer dan een week aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Plaats een reactie