Hoe lang duurt abortus plegen?

Abortus is een medische ingreep waarbij een zwangerschap wordt beëindigd. Het is een gevoelig onderwerp waar veel discussie over bestaat. Toch is het belangrijk om te weten wat abortus precies inhoudt en hoe lang het duurt om deze ingreep te ondergaan. In dit artikel zullen we daarom dieper ingaan op de vraag: hoe lang duurt abortus plegen?

Wat is abortus?

Abortus is het afbreken van een zwangerschap. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van de duur van de zwangerschap en de gezondheid van de vrouw. In Nederland is abortus legaal en wordt het uitgevoerd in speciale abortusklinieken. Een abortus kan zowel chirurgisch als medicinaal worden uitgevoerd.

Chirurgische abortus

Een chirurgische abortus wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of algehele narcose. De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Tijdens de ingreep wordt de baarmoederhals verdoofd en opgerekt, waarna de arts met een zuigbuisje of curette het vruchtje uit de baarmoeder zuigt. Na de ingreep blijft de vrouw nog enige tijd in de kliniek om te herstellen.

Medicinale abortus

Een medicinale abortus wordt uitgevoerd met behulp van medicijnen. Deze methode is alleen mogelijk als de zwangerschap nog niet te ver gevorderd is. De vrouw krijgt dan twee verschillende medicijnen voorgeschreven die ervoor zorgen dat de baarmoeder samentrekt en het vruchtje wordt uitgestoten. Deze methode duurt langer dan een chirurgische abortus, omdat het enkele dagen kan duren voordat de abortus volledig is voltooid.

Hoe lang duurt abortus plegen?

De duur van abortus plegen is afhankelijk van de methode die wordt gebruikt en de duur van de zwangerschap. Over het algemeen duurt een chirurgische abortus ongeveer 10 tot 15 minuten. Na de ingreep blijft de vrouw nog enige tijd in de kliniek om te herstellen. Een medicinale abortus duurt langer, omdat het enkele dagen kan duren voordat de abortus volledig is voltooid. De vrouw moet dan ook regelmatig terugkomen naar de kliniek voor controle.

Wat zijn de risico’s van abortus?

Abortus is een medische ingreep en brengt daarom altijd risico’s met zich mee. Zo kan er tijdens de ingreep bloedingen of infecties optreden. Ook kan er schade aan de baarmoeder ontstaan, wat in zeldzame gevallen kan leiden tot onvruchtbaarheid. Daarnaast kan abortus ook psychische gevolgen hebben, zoals schuldgevoelens en depressie.

Conclusie

Abortus is een gevoelig onderwerp waar veel discussie over bestaat. Toch is het belangrijk om te weten wat abortus precies inhoudt en hoe lang het duurt om deze ingreep te ondergaan. Een chirurgische abortus duurt ongeveer 10 tot 15 minuten, terwijl een medicinale abortus enkele dagen kan duren voordat de abortus volledig is voltooid. Het is belangrijk om te beseffen dat abortus altijd risico’s met zich meebrengt en dat het daarom belangrijk is om goed geïnformeerd te zijn voordat je deze ingreep ondergaat.

Plaats een reactie