Hoe lang duurt abortus?

Abortus is een medische ingreep waarbij een zwangerschap wordt beëindigd. Het is een gevoelig onderwerp waar veel discussie over bestaat. Een van de vragen die vaak gesteld wordt is: hoe lang duurt abortus? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en meer informatie geven over abortus.

Wat is abortus?

Abortus is het beëindigen van een zwangerschap. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van hoe ver de zwangerschap gevorderd is. In Nederland is abortus legaal tot 24 weken zwangerschap. Na deze termijn is abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is of als het kind ernstige afwijkingen heeft.

Abortus kan op twee manieren worden uitgevoerd: medicamenteus en chirurgisch. Bij een medicamenteuze abortus wordt gebruik gemaakt van medicijnen om de zwangerschap te beëindigen. Bij een chirurgische abortus wordt de zwangerschap operatief verwijderd.

Hoe lang duurt abortus?

De duur van een abortus hangt af van de methode die wordt gebruikt en hoe ver de zwangerschap gevorderd is. Een medicamenteuze abortus duurt over het algemeen langer dan een chirurgische abortus.

Een medicamenteuze abortus kan tot 9 weken zwangerschap worden uitgevoerd. De vrouw krijgt dan twee verschillende medicijnen voorgeschreven die ervoor zorgen dat de zwangerschap wordt beëindigd. De eerste pil wordt in de kliniek ingenomen en de tweede pil wordt thuis ingenomen. Na het innemen van de tweede pil kan het enkele uren tot dagen duren voordat de abortus volledig is voltooid. De vrouw kan last hebben van buikkrampen, bloedingen en misselijkheid.

Een chirurgische abortus kan tot 24 weken zwangerschap worden uitgevoerd. De duur van de ingreep hangt af van hoe ver de zwangerschap gevorderd is. Bij een zwangerschap tot 12 weken duurt de ingreep ongeveer 10 minuten. Bij een zwangerschap tussen de 12 en 16 weken duurt de ingreep ongeveer 15 minuten. Bij een zwangerschap tussen de 16 en 24 weken duurt de ingreep ongeveer 30 minuten. Na de ingreep kan de vrouw last hebben van bloedingen en buikkrampen.

Wat zijn de risico’s van abortus?

Abortus is een medische ingreep en brengt daarom altijd risico’s met zich mee. De risico’s zijn echter over het algemeen klein en de meeste vrouwen herstellen snel na de ingreep.

Bij een medicamenteuze abortus kunnen de volgende complicaties optreden:

– Onvolledige abortus: de abortus is niet volledig voltooid en er blijft weefsel achter in de baarmoeder. Dit kan leiden tot infecties en bloedingen.
– Ernstige bloedingen: in zeldzame gevallen kan een medicamenteuze abortus leiden tot ernstige bloedingen die medische hulp vereisen.
– Allergische reacties: sommige vrouwen kunnen allergisch reageren op de medicijnen die worden gebruikt bij een medicamenteuze abortus.

Bij een chirurgische abortus kunnen de volgende complicaties optreden:

– Bloedingen: na de ingreep kan de vrouw last hebben van bloedingen. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot een bloedtransfusie.
– Infecties: na de ingreep kan de vrouw een infectie oplopen. Dit kan worden behandeld met antibiotica.
– Beschadiging van de baarmoeder: in zeldzame gevallen kan de ingreep leiden tot beschadiging van de baarmoeder.

Conclusie

Abortus is een medische ingreep waarbij een zwangerschap wordt beëindigd. De duur van de ingreep hangt af van de methode die wordt gebruikt en hoe ver de zwangerschap gevorderd is. Een medicamenteuze abortus duurt over het algemeen langer dan een chirurgische abortus. Abortus brengt altijd risico’s met zich mee, maar deze zijn over het algemeen klein en de meeste vrouwen herstellen snel na de ingreep. Het is belangrijk dat vrouwen die overwegen om een abortus te ondergaan goed worden voorgelicht over de risico’s en de verschillende methoden die beschikbaar zijn.

Plaats een reactie