Hoe lang duurt ww

WW staat voor Werkloosheidswet. Dit is een uitkering die je kunt ontvangen als je werkloos bent geworden en voldoet aan de voorwaarden. Maar hoe lang duurt WW eigenlijk? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over het onderwerp.

De duur van WW

De duur van WW is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt je arbeidsverleden een belangrijke rol. Hoe langer je hebt gewerkt, hoe langer je recht hebt op WW. De maximale duur van WW is op dit moment 24 maanden. Dit geldt voor mensen die minimaal 36 weken hebben gewerkt in de afgelopen 36 maanden. Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar of ouder dan de AOW-leeftijd gelden andere regels.

Als je minder dan 36 weken hebt gewerkt in de afgelopen 36 maanden, dan wordt de duur van WW korter. Je hebt dan namelijk minder arbeidsverleden opgebouwd. De duur van WW wordt dan berekend aan de hand van het aantal gewerkte weken. Voor elke gewerkte week heb je recht op één maand WW. Als je bijvoorbeeld 20 weken hebt gewerkt, dan heb je recht op 20 maanden WW.

Er zijn ook situaties waarin de duur van WW korter kan zijn dan 24 maanden. Dit is bijvoorbeeld het geval als je zelf ontslag hebt genomen of als je bent ontslagen vanwege een dringende reden. In deze gevallen kan het zijn dat je geen recht hebt op WW of dat de duur van WW korter is dan normaal.

Hoogte van WW

Naast de duur van WW is ook de hoogte van WW belangrijk. De hoogte van WW is afhankelijk van het inkomen dat je had voordat je werkloos werd. In de eerste twee maanden van WW ontvang je 75% van je laatstverdiende loon. Daarna ontvang je 70% van je laatstverdiende loon. Het maximale bedrag dat je kunt ontvangen is op dit moment € 1.677,60 bruto per maand.

Als je naast WW nog ander inkomen hebt, kan dit invloed hebben op de hoogte van WW. Als je bijvoorbeeld een bijbaan hebt, kan het zijn dat je minder WW ontvangt. Dit hangt af van het inkomen dat je verdient met je bijbaan.

Verlenging van WW

Als je WW bijna afloopt en je hebt nog geen werk gevonden, dan kun je in sommige gevallen je WW verlengen. Dit kan bijvoorbeeld als je nog niet de maximale duur van 24 maanden hebt bereikt en als je nog steeds voldoet aan de voorwaarden voor WW. Je kunt dan een verlenging van WW aanvragen bij het UWV.

Om in aanmerking te komen voor een verlenging van WW moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld actief op zoek zijn naar werk en moet je kunnen aantonen dat je er alles aan doet om weer aan het werk te komen. Ook kan het zijn dat je een opleiding moet volgen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Conclusie

De duur van WW is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je arbeidsverleden en de reden van je ontslag. De maximale duur van WW is op dit moment 24 maanden. De hoogte van WW is afhankelijk van het inkomen dat je had voordat je werkloos werd. Als je WW bijna afloopt en je hebt nog geen werk gevonden, dan kun je in sommige gevallen je WW verlengen. Het is belangrijk om te weten dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor een verlenging van WW.

Als je werkloos bent geworden, is het dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels rondom WW. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je ervoor zorgen dat je de juiste stappen zet om weer aan het werk te komen.

Plaats een reactie