Hoe lang duurt verstandskies trekken?

Verstandskiezen zijn de laatste kiezen die doorkomen in het gebit. Vaak komen ze door tussen het 17e en 25e levensjaar. Niet iedereen krijgt verstandskiezen en als ze wel doorkomen, kunnen ze voor problemen zorgen. In sommige gevallen is het nodig om de verstandskies te laten trekken. Maar hoe lang duurt verstandskies trekken eigenlijk?

Verstandskies trekken

Verstandskies trekken is een veelvoorkomende ingreep bij de tandarts of kaakchirurg. Het kan nodig zijn als de verstandskies niet goed doorkomt, scheef groeit of als er ontstekingen ontstaan. Ook kan het nodig zijn als er te weinig ruimte is in de mond voor de verstandskies.

De ingreep zelf duurt meestal niet langer dan een half uur. De duur van de ingreep hangt af van verschillende factoren, zoals de positie van de verstandskies en de moeilijkheidsgraad van de ingreep. Als de verstandskies nog niet is doorgekomen, zal de tandarts of kaakchirurg eerst een sneetje maken in het tandvlees om bij de kies te kunnen komen. Vervolgens wordt de kies losgemaakt en verwijderd. Als de kies al wel is doorgekomen, kan de ingreep sneller verlopen.

Napijn en herstel

Na de ingreep kan er sprake zijn van napijn en zwelling. Dit is normaal en kan enkele dagen aanhouden. De tandarts of kaakchirurg zal pijnstillers voorschrijven om de pijn te verlichten. Ook kan het nodig zijn om de eerste dagen na de ingreep zacht voedsel te eten en geen alcohol te drinken.

Het herstel na het trekken van een verstandskies duurt gemiddeld een week tot tien dagen. In deze periode is het belangrijk om de wond goed schoon te houden en niet te roken. Ook is het verstandig om de eerste dagen na de ingreep rustig aan te doen en niet te sporten of zware lichamelijke inspanning te verrichten.

Conclusie

Verstandskies trekken is een ingreep die meestal niet langer dan een half uur duurt. De duur van de ingreep hangt af van verschillende factoren, zoals de positie van de verstandskies en de moeilijkheidsgraad van de ingreep. Na de ingreep kan er sprake zijn van napijn en zwelling, maar dit is normaal en gaat vanzelf over. Het herstel duurt gemiddeld een week tot tien dagen.

Als je last hebt van je verstandskies, is het verstandig om contact op te nemen met je tandarts of kaakchirurg. Deze kan beoordelen of het nodig is om de verstandskies te laten trekken en je informeren over de ingreep en het herstel.

Plaats een reactie