Hoe lang duurt verdoving tandarts?

Veel mensen vinden een bezoek aan de tandarts niet prettig. Een van de redenen hiervoor is de verdoving die soms nodig is voor een behandeling. Maar hoe lang duurt verdoving tandarts eigenlijk? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we meer over het onderwerp.

Wat is verdoving bij de tandarts?

Verdoving bij de tandarts wordt gebruikt om pijn te voorkomen tijdens een behandeling. De tandarts brengt hiervoor een verdovingsmiddel aan in de buurt van de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het gevoel in de mond. Hierdoor voel je tijdelijk niets meer van de behandeling.

Er zijn verschillende soorten verdovingen die de tandarts kan gebruiken. De meest voorkomende is de injectie in het tandvlees. Hierbij wordt het verdovingsmiddel met een naald in het tandvlees gespoten. Dit kan even pijnlijk zijn, maar daarna voel je niets meer van de behandeling.

Hoe lang duurt verdoving tandarts?

Hoe lang verdoving bij de tandarts duurt, hangt af van het soort verdoving dat gebruikt wordt en de behandeling die je ondergaat. Over het algemeen duurt de verdoving tussen de 1 en 4 uur. Na deze tijd zal het gevoel in de mond langzaam terugkeren.

Het kan echter voorkomen dat de verdoving langer blijft werken dan verwacht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de tandarts een hogere dosis verdovingsmiddel heeft gebruikt of als de behandeling langer duurde dan gepland. In dat geval kan het gevoel in de mond nog enkele uren langer weg blijven.

Wat zijn de bijwerkingen van verdoving bij de tandarts?

Verdoving bij de tandarts is over het algemeen veilig en heeft weinig bijwerkingen. Toch kan het voorkomen dat je last krijgt van bijwerkingen, zoals:

  • Een verdoofd gevoel in de mond, waardoor je niet goed kunt praten of slikken
  • Een pijnlijke plek op de injectieplaats
  • Een allergische reactie op het verdovingsmiddel

Als je last krijgt van ernstige bijwerkingen, zoals ademhalingsproblemen of een zwelling in de mond, neem dan direct contact op met de tandarts of huisarts.

Hoe kun je het effect van verdoving bij de tandarts verminderen?

Als je het vervelend vindt om langdurig last te hebben van een verdoofd gevoel in de mond, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het effect van de verdoving te verminderen:

  • Zorg dat je goed uitgerust bent voor de behandeling
  • Eet en drink niet te veel voor de behandeling
  • Vraag de tandarts om een lichtere verdoving

Let op: het is belangrijk om niet te veel te eten of drinken voor de behandeling, omdat dit het risico op misselijkheid vergroot. Ook is het niet verstandig om zelf te proberen de verdoving te verminderen door bijvoorbeeld alcohol te drinken. Dit kan gevaarlijk zijn en de werking van de verdoving versterken.

Conclusie

Verdoving bij de tandarts is een veelgebruikte methode om pijn te voorkomen tijdens een behandeling. Hoe lang de verdoving duurt, hangt af van het soort verdoving en de behandeling die je ondergaat. Over het algemeen duurt de verdoving tussen de 1 en 4 uur. Het is belangrijk om goed uitgerust te zijn voor de behandeling en niet te veel te eten of drinken voorafgaand aan de verdoving. Als je last krijgt van ernstige bijwerkingen, neem dan direct contact op met de tandarts of huisarts.

Plaats een reactie