Hoe lang duurt vavo?

Vavo staat voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Dit is een onderwijsvorm voor volwassenen die hun middelbare schoolopleiding willen afronden. Het kan zijn dat je vroeger bent gestopt met school, of dat je een diploma hebt behaald in het buitenland dat in Nederland niet wordt erkend. In dat geval kun je bij vavo terecht om alsnog je diploma te halen. Maar hoe lang duurt vavo eigenlijk?

Vavo in het kort

Vavo is bedoeld voor volwassenen vanaf 18 jaar die hun middelbare schoolopleiding willen afronden. Het gaat hierbij om de theoretische leerweg (vmbo-tl), de havo en het vwo. Bij vavo kun je losse vakken volgen, maar ook een volledig diploma behalen. Het onderwijs wordt gegeven op mbo-instellingen en roc’s, en is overdag en/of ’s avonds te volgen. Er zijn verschillende vavo-scholen verspreid over het land.

Hoe lang duurt vavo?

Hoe lang vavo duurt, hangt af van verschillende factoren. Allereerst is het belangrijk om te weten welk niveau je wilt behalen. Wil je bijvoorbeeld een vmbo-tl diploma halen, dan duurt dit gemiddeld 1 tot 2 jaar. Voor een havo diploma moet je rekenen op 2 tot 3 jaar, en voor een vwo diploma 3 tot 4 jaar.

Daarnaast speelt ook je eigen tempo een rol. Bij vavo kun je namelijk zelf bepalen hoe snel je de stof doorloopt. Dit betekent dat je sneller door de stof kunt gaan als je het goed begrijpt, maar ook dat je meer tijd kunt nemen als je het lastig vindt. Het is wel belangrijk om te weten dat er wel een maximum aantal jaren is waarbinnen je je diploma moet halen. Dit verschilt per vavo-school, maar ligt meestal tussen de 5 en 7 jaar.

Wat kost vavo?

Vavo is niet gratis, maar de kosten zijn wel lager dan bij regulier onderwijs. Dit komt omdat vavo wordt gefinancierd door de overheid. De kosten verschillen per vavo-school en per opleiding, maar liggen gemiddeld tussen de €500 en €1500 per jaar. Daarnaast moet je ook rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Wat zijn de toelatingseisen?

Om toegelaten te worden tot vavo moet je aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet je minimaal 18 jaar zijn en moet je een diploma hebben van het voortgezet onderwijs op een lager niveau dan waarvoor je je wilt inschrijven. Bijvoorbeeld: als je een havo diploma wilt halen, moet je minimaal een vmbo-tl diploma hebben. Daarnaast kan het zijn dat er aanvullende eisen worden gesteld, zoals het behalen van een bepaald niveau voor de vakken Nederlands en Engels.

Conclusie

Vavo is een onderwijsvorm voor volwassenen die hun middelbare schoolopleiding willen afronden. Hoe lang vavo duurt, hangt af van het niveau dat je wilt behalen en je eigen tempo. Gemiddeld kun je rekenen op 1 tot 2 jaar voor een vmbo-tl diploma, 2 tot 3 jaar voor een havo diploma en 3 tot 4 jaar voor een vwo diploma. De kosten van vavo zijn lager dan bij regulier onderwijs, maar je moet wel rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen. Om toegelaten te worden tot vavo moet je aan bepaalde eisen voldoen, zoals een diploma van het voortgezet onderwijs op een lager niveau dan waarvoor je je wilt inschrijven.

Plaats een reactie