Hoe lang duurt uitslag pcr test?

Een PCR-test is een veelgebruikte test om te bepalen of iemand besmet is met het coronavirus. Het is een betrouwbare test die wordt uitgevoerd door middel van een neus- of keelswab. Maar hoe lang duurt het voordat je de uitslag van een PCR-test krijgt?

De wachttijd voor een PCR-test

De wachttijd voor een PCR-test kan variëren van enkele uren tot enkele dagen, afhankelijk van waar je de test laat afnemen. In Nederland zijn er verschillende testlocaties waar je terecht kunt voor een PCR-test. De meeste testlocaties streven ernaar om de uitslag binnen 24 tot 48 uur te geven.

Als je een PCR-test laat afnemen bij de GGD, dan kun je de uitslag meestal binnen 48 uur verwachten. Het kan echter voorkomen dat het langer duurt voordat je de uitslag krijgt, bijvoorbeeld als er veel mensen getest moeten worden of als er technische problemen zijn.

Als je een PCR-test laat afnemen bij een commerciële teststraat, dan kun je de uitslag vaak sneller verwachten. Sommige commerciële teststraten bieden zelfs een spoedtest aan, waarbij je de uitslag binnen enkele uren krijgt. Houd er wel rekening mee dat een PCR-test bij een commerciële teststraat vaak duurder is dan bij de GGD.

Wat gebeurt er tijdens een PCR-test?

Een PCR-test is een laboratoriumtest waarbij er gekeken wordt naar het genetisch materiaal van het coronavirus. Tijdens de test wordt er met een wattenstaafje een monster genomen van slijm uit de neus of keel. Dit monster wordt vervolgens naar het laboratorium gestuurd, waar het wordt onderzocht op de aanwezigheid van het coronavirus.

De PCR-test werkt door middel van een techniek genaamd polymerasekettingreactie (PCR). Hierbij wordt het genetisch materiaal van het coronavirus vermenigvuldigd, zodat het makkelijker te detecteren is. Als er genoeg genetisch materiaal van het coronavirus aanwezig is in het monster, dan wordt dit gedetecteerd en is de uitslag positief.

Wat moet je doen als je positief getest bent?

Als je positief getest bent op het coronavirus, dan moet je direct in isolatie gaan. Dit betekent dat je thuis moet blijven en geen contact mag hebben met andere mensen, ook niet met huisgenoten. Als je klachten hebt, dan moet je deze goed in de gaten houden en contact opnemen met de huisarts als de klachten erger worden.

Als je positief getest bent, dan wordt er ook bron- en contactonderzoek gedaan. Hierbij wordt er gekeken met wie je allemaal contact hebt gehad in de periode dat je besmettelijk was. Deze personen worden vervolgens ook getest en moeten mogelijk in quarantaine.

Conclusie

Een PCR-test is een betrouwbare test om te bepalen of iemand besmet is met het coronavirus. De wachttijd voor een PCR-test kan variëren van enkele uren tot enkele dagen, afhankelijk van waar je de test laat afnemen. Als je positief getest bent, dan moet je direct in isolatie gaan en wordt er bron- en contactonderzoek gedaan.

Het is belangrijk om je te laten testen als je klachten hebt die passen bij het coronavirus, zoals koorts, hoesten en benauwdheid. Zo kunnen verdere verspreiding van het virus voorkomen worden.

Plaats een reactie