Hoe lang duurt uitslag GGD test?

De GGD test is een belangrijk middel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het is dan ook begrijpelijk dat mensen die zich hebben laten testen zo snel mogelijk de uitslag willen weten. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat je de uitslag van de GGD test krijgt?

De verschillende soorten GGD tests

Voordat we antwoord kunnen geven op de vraag hoe lang het duurt voordat je de uitslag van de GGD test krijgt, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten GGD tests zijn. De meest bekende test is de PCR-test. Deze test wordt afgenomen met een wattenstaafje in de neus en/of keel. De PCR-test is de meest betrouwbare test en wordt daarom ook het meest gebruikt.

Naast de PCR-test zijn er ook nog de antigeen-sneltest en de antistoffentest. De antigeen-sneltest is een snelle test die binnen 15 tot 30 minuten uitslag geeft. Deze test wordt voornamelijk gebruikt bij mensen die klachten hebben en snel getest moeten worden. De antistoffentest wordt gebruikt om te kijken of iemand al antistoffen heeft aangemaakt tegen het coronavirus. Deze test wordt niet gebruikt om te kijken of iemand op dit moment besmet is met het virus.

Hoe lang duurt het voordat je de uitslag van de PCR-test krijgt?

De PCR-test is de meest betrouwbare test en wordt daarom ook het meest gebruikt. Maar hoe lang duurt het voordat je de uitslag van deze test krijgt?

De GGD streeft ernaar om binnen 48 uur na de testafname de uitslag te geven. Dit betekent dat je binnen twee dagen na de testafname de uitslag kunt verwachten. In sommige gevallen kan het echter langer duren voordat je de uitslag krijgt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er meer mensen getest worden dan normaal, waardoor het laboratorium het drukker heeft. Ook kan het zijn dat er iets mis is gegaan met de test, waardoor deze opnieuw moet worden afgenomen.

Als je na twee dagen nog geen uitslag hebt ontvangen, kun je contact opnemen met de GGD. Zij kunnen je dan meer informatie geven over de status van je test.

Hoe lang duurt het voordat je de uitslag van de antigeen-sneltest krijgt?

De antigeen-sneltest is een snelle test die binnen 15 tot 30 minuten uitslag geeft. Dit betekent dat je direct na de testafname de uitslag krijgt. Als de test positief is, moet deze nog wel bevestigd worden met een PCR-test. De uitslag van de PCR-test kan dan wel weer 48 uur op zich laten wachten.

Conclusie

De GGD test is een belangrijk middel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De meest betrouwbare test is de PCR-test, waarvan de uitslag binnen 48 uur na de testafname wordt gegeven. In sommige gevallen kan het echter langer duren voordat je de uitslag krijgt. De antigeen-sneltest geeft binnen 15 tot 30 minuten uitslag, maar als deze positief is moet deze nog wel bevestigd worden met een PCR-test.

Als je je hebt laten testen, is het belangrijk om in quarantaine te blijven totdat je de uitslag hebt ontvangen. Zo voorkom je dat je anderen besmet als je positief getest bent.

Plaats een reactie