Hoe lang duurt theorie examen CBR?

Het theorie examen bij het CBR is een belangrijk onderdeel van het behalen van je rijbewijs. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe lang dit examen duurt, zodat je hier rekening mee kunt houden bij het plannen van je examen.

Duur van het theorie examen

Het theorie examen bij het CBR duurt in totaal 45 minuten. Tijdens deze 45 minuten krijg je 50 vragen voorgeschoteld, waarvan je er minimaal 44 goed moet beantwoorden om te slagen voor het examen. De vragen zijn verdeeld over drie onderdelen:

  • 25 vragen over gevaarherkenning
  • 30 vragen over verkeersregels
  • 15 vragen over verkeersinzicht

Je krijgt per vraag 15 seconden de tijd om deze te beantwoorden. Dit lijkt misschien niet veel, maar het is wel voldoende als je goed voorbereid bent en de stof goed beheerst.

Voorbereiding op het theorie examen

Om goed voorbereid aan het theorie examen te beginnen, is het belangrijk om de stof goed te kennen. Het CBR heeft een theorieboek en een online oefenprogramma beschikbaar gesteld, waarmee je je goed kunt voorbereiden op het examen. Het is aan te raden om deze materialen goed door te nemen en veel te oefenen met de oefenvragen.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van andere hulpmiddelen, zoals een theoriecursus of een theorie-examen training. Hierbij krijg je extra uitleg en oefenmateriaal, waardoor je nog beter voorbereid aan het examen kunt beginnen.

Wat als je niet slaagt voor het theorie examen?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je niet slaagt voor het theorie examen. Dit is natuurlijk vervelend, maar het is geen reden om de moed op te geven. Je kunt het examen gewoon opnieuw doen, maar je moet wel minimaal 7 dagen wachten voordat je opnieuw examen kunt doen.

Als je meerdere keren niet slaagt voor het examen, kan het verstandig zijn om extra hulp in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een theoriecursus of een individuele begeleiding. Hierbij krijg je extra uitleg en oefenmateriaal, waardoor je nog beter voorbereid aan het examen kunt beginnen.

Conclusie

Het theorie examen bij het CBR duurt in totaal 45 minuten en bestaat uit 50 vragen. Om te slagen voor het examen moet je minimaal 44 vragen goed beantwoorden. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op het examen, door middel van het theorieboek, het online oefenprogramma en eventueel extra hulpmiddelen zoals een theoriecursus. Als je niet slaagt voor het examen, kun je het gewoon opnieuw doen, maar je moet wel minimaal 7 dagen wachten voordat je opnieuw examen kunt doen.

Plaats een reactie