Hoe lang duurt snelladen auto?

Met de opkomst van elektrische auto’s wordt er steeds meer gesproken over snelladen. Maar hoe lang duurt snelladen eigenlijk? En wat is het verschil tussen snelladen en normaal laden? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en vertellen we je meer over het opladen van elektrische auto’s.

Wat is snelladen?

Snelladen is een manier van opladen waarbij de batterij van een elektrische auto in korte tijd wordt opgeladen. Dit gebeurt met behulp van een snellader, die een hoger vermogen heeft dan een normale laadpaal. Hierdoor kan er meer stroom worden geleverd en wordt de batterij sneller opgeladen.

Er zijn verschillende soorten snelladers, die verschillen in het vermogen dat ze kunnen leveren. Zo zijn er snelladers die een vermogen hebben van 50 kW, maar er zijn ook snelladers die een vermogen hebben van 350 kW. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij wordt opgeladen.

Hoe lang duurt snelladen?

Hoe lang het duurt om een elektrische auto op te laden met een snellader hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van de snellader, de grootte van de batterij en de staat van de batterij. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het vermogen van de snellader, hoe sneller de batterij wordt opgeladen.

Als we kijken naar de gemiddelde laadtijden van verschillende elektrische auto’s, dan zien we dat het opladen met een snellader gemiddeld tussen de 20 en 45 minuten duurt. Dit geldt voor een batterij die voor 80% wordt opgeladen. Het laatste deel van het opladen duurt namelijk langer, omdat de batterij dan minder stroom kan opnemen.

Er zijn echter ook elektrische auto’s die sneller kunnen worden opgeladen. Zo heeft de Porsche Taycan een laadtijd van slechts 22,5 minuten voor een batterij die voor 80% wordt opgeladen. Dit komt doordat de Taycan kan worden opgeladen met een vermogen van 270 kW, wat veel hoger is dan het vermogen van de meeste snelladers.

Wat is het verschil tussen snelladen en normaal laden?

Naast snelladen is er ook normaal laden. Bij normaal laden wordt de batterij van een elektrische auto opgeladen met behulp van een normale laadpaal. Deze laadpalen hebben een lager vermogen dan snelladers, waardoor het opladen langer duurt.

Hoe lang het duurt om een elektrische auto op te laden met een normale laadpaal hangt af van het vermogen van de laadpaal en de grootte van de batterij. Over het algemeen geldt dat het opladen met een normale laadpaal tussen de 4 en 8 uur duurt. Dit geldt voor een batterij die volledig wordt opgeladen.

Het grote voordeel van normaal laden is dat het minder belastend is voor de batterij van de elektrische auto. Bij snelladen wordt er namelijk meer stroom geleverd, waardoor de batterij sneller opwarmt. Dit kan leiden tot slijtage van de batterij en een kortere levensduur.

Conclusie

Snelladen is een handige manier om de batterij van een elektrische auto snel op te laden. Hoe lang het duurt om een elektrische auto op te laden met een snellader hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van de snellader, de grootte van de batterij en de staat van de batterij. Over het algemeen geldt dat het opladen met een snellader tussen de 20 en 45 minuten duurt.

Naast snelladen is er ook normaal laden, waarbij de batterij van een elektrische auto wordt opgeladen met behulp van een normale laadpaal. Dit duurt langer dan snelladen, maar is minder belastend voor de batterij van de elektrische auto.

Als je een elektrische auto hebt, is het belangrijk om te weten waar je kunt snelladen en hoe lang het duurt om de batterij op te laden. Zo kun je ervoor zorgen dat je altijd voldoende stroom hebt om je bestemming te bereiken.

Plaats een reactie