Hoe lang duurt resultaat pcr test

Een PCR-test is een veelgebruikte test om te bepalen of iemand besmet is met het coronavirus. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat je de uitslag van een PCR-test krijgt? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en geven we meer informatie over de PCR-test.

Wat is een PCR-test?

Een PCR-test is een test die gebruikt wordt om te bepalen of iemand besmet is met het coronavirus. PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. Bij deze test wordt er gekeken naar het genetisch materiaal van het virus. Dit wordt gedaan door middel van een uitstrijkje uit de neus en/of keel. Het uitstrijkje wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd waar het genetisch materiaal van het virus wordt vermenigvuldigd. Als er genetisch materiaal van het virus wordt gevonden, dan is de test positief en is de persoon besmet met het coronavirus.

Hoe lang duurt het voordat je de uitslag krijgt?

Het duurt gemiddeld 24 tot 48 uur voordat je de uitslag van een PCR-test krijgt. Dit kan echter per testlocatie verschillen. Sommige testlocaties kunnen de uitslag al binnen enkele uren geven, terwijl andere testlocaties er langer over doen. Het is daarom belangrijk om bij de testlocatie te informeren hoe lang het duurt voordat je de uitslag krijgt.

Waarom duurt het soms langer voordat je de uitslag krijgt?

Er zijn verschillende redenen waarom het soms langer duurt voordat je de uitslag van een PCR-test krijgt. Een van de redenen is dat er op sommige testlocaties veel vraag is naar de test. Hierdoor kan het langer duren voordat het uitstrijkje naar het laboratorium wordt gestuurd en kan het langer duren voordat het laboratorium de uitslag terugstuurt. Daarnaast kan het ook zijn dat er technische problemen zijn in het laboratorium, waardoor het langer duurt voordat de uitslag bekend is.

Wat moet je doen als je positief getest bent?

Als je positief getest bent op het coronavirus, dan moet je direct in isolatie gaan. Dit betekent dat je thuis moet blijven en geen contact mag hebben met andere mensen. Als je klachten hebt, dan moet je deze klachten goed in de gaten houden en contact opnemen met de huisarts als de klachten erger worden. Daarnaast moet je ook contact opnemen met de GGD. Zij zullen een bron- en contactonderzoek starten om te kijken met wie je allemaal contact hebt gehad. Deze personen moeten ook in quarantaine gaan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Conclusie

Een PCR-test is een veelgebruikte test om te bepalen of iemand besmet is met het coronavirus. Het duurt gemiddeld 24 tot 48 uur voordat je de uitslag van een PCR-test krijgt. Dit kan echter per testlocatie verschillen. Het is daarom belangrijk om bij de testlocatie te informeren hoe lang het duurt voordat je de uitslag krijgt. Als je positief getest bent, dan moet je direct in isolatie gaan en contact opnemen met de GGD.

Plaats een reactie