Hoe lang duurt resultaat coronatest?

De coronapandemie heeft de wereld in zijn greep en heeft ons dagelijks leven drastisch veranderd. Om de verspreiding van het virus te beperken, is het belangrijk om te weten wie besmet is en wie niet. Daarom is het testen op het coronavirus van groot belang. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat je de uitslag van een coronatest krijgt?

Soorten coronatests

Er zijn verschillende soorten coronatests beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. De meest gebruikte tests zijn de PCR-test en de antigeentest.

De PCR-test is de meest betrouwbare test en wordt gebruikt om te bepalen of iemand op dat moment besmet is met het coronavirus. Bij deze test wordt er met een wattenstaafje slijm uit de neus en keel afgenomen. Het afgenomen materiaal wordt vervolgens in een laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van het virus. Het duurt gemiddeld 24 tot 48 uur voordat je de uitslag van een PCR-test krijgt.

De antigeentest is een snelle test die ook met een wattenstaafje slijm uit de neus en keel afneemt. Deze test geeft binnen 15 tot 30 minuten een uitslag. De antigeentest is minder betrouwbaar dan de PCR-test en wordt voornamelijk gebruikt om snel te kunnen testen op locaties waar veel mensen samenkomen, zoals scholen en evenementen.

Waar kun je een coronatest laten doen?

Er zijn verschillende locaties waar je een coronatest kunt laten doen. Zo kun je terecht bij de GGD, de huisarts of een commerciële teststraat. Bij de GGD kun je terecht voor een gratis PCR-test als je klachten hebt die passen bij het coronavirus. Bij de huisarts kun je terecht als je klachten hebt en als je tot een risicogroep behoort. Bij commerciële teststraten kun je terecht als je geen klachten hebt, maar bijvoorbeeld wel op reis moet.

Hoe lang duurt het voordat je de uitslag krijgt?

Hoe lang het duurt voordat je de uitslag van een coronatest krijgt, hangt af van het type test dat je hebt gedaan en waar je de test hebt laten afnemen.

Bij de GGD duurt het gemiddeld 24 tot 48 uur voordat je de uitslag van een PCR-test krijgt. Bij een antigeentest krijg je binnen 15 tot 30 minuten de uitslag.

Bij de huisarts kan het langer duren voordat je de uitslag krijgt. Dit kan variëren van enkele dagen tot een week.

Bij commerciële teststraten krijg je de uitslag van een PCR-test meestal binnen 24 tot 48 uur. Bij een antigeentest krijg je binnen 15 tot 30 minuten de uitslag.

Wat moet je doen als je positief getest bent?

Als je positief getest bent op het coronavirus, moet je direct in isolatie gaan. Dit betekent dat je thuis moet blijven en geen bezoek mag ontvangen. Ook moet je contact opnemen met de GGD, zodat zij een bron- en contactonderzoek kunnen starten. Hierbij wordt gekeken met wie je in contact bent geweest en of zij ook besmet zijn geraakt. Zij krijgen dan het advies om in quarantaine te gaan.

Conclusie

De duur van het krijgen van de uitslag van een coronatest hangt af van het type test dat je hebt gedaan en waar je de test hebt laten afnemen. Bij de GGD duurt het gemiddeld 24 tot 48 uur voordat je de uitslag van een PCR-test krijgt. Bij commerciële teststraten krijg je de uitslag van een PCR-test meestal binnen 24 tot 48 uur. Bij een antigeentest krijg je binnen 15 tot 30 minuten de uitslag. Het is belangrijk om bij een positieve test direct in isolatie te gaan en contact op te nemen met de GGD.

Plaats een reactie