Hoe lang duurt praktijk examen?

Het praktijk examen is een belangrijk onderdeel van het behalen van je rijbewijs. Het is de laatste stap voordat je de weg op mag als volwaardig bestuurder. Maar hoe lang duurt het praktijk examen eigenlijk?

De duur van het praktijk examen

Het praktijk examen duurt in totaal 55 minuten. Dit is inclusief de tijd die je nodig hebt om de auto klaar te maken voor vertrek en om na afloop van het examen de auto weer terug te brengen naar de parkeerplaats. Het examen zelf duurt ongeveer 35 tot 40 minuten.

Tijdens het praktijk examen word je beoordeeld op je rijvaardigheid en verkeersinzicht. De examinator let onder andere op je kijkgedrag, je snelheid, je plaats op de weg en je reactievermogen. Ook wordt er gekeken naar hoe je omgaat met andere weggebruikers en verkeerssituaties.

Je begint het examen met een korte introductie van de examinator. Daarna controleert hij of je de juiste papieren bij je hebt en of de auto in orde is. Vervolgens begint het examen en rijd je een route die de examinator heeft uitgestippeld. Tijdens de rit krijg je verschillende opdrachten, zoals het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre of het rijden op een bepaalde snelheid.

Na afloop van het examen krijg je direct te horen of je geslaagd bent of niet. Als je geslaagd bent, krijg je een Verklaring van Rijvaardigheid en mag je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. Als je gezakt bent, krijg je van de examinator te horen waar je nog aan moet werken voordat je opnieuw examen kunt doen.

Tips voor het praktijk examen

Het praktijk examen kan behoorlijk spannend zijn. Hieronder vind je een aantal tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het examen:

  • Zorg dat je goed uitgerust bent en neem voldoende tijd om te ontbijten of lunchen voordat je naar het examen gaat.
  • Zorg dat je op tijd aanwezig bent bij het examencentrum. Zo voorkom je dat je gestrest raakt omdat je te laat dreigt te komen.
  • Zorg dat je de auto goed kent waarin je examen gaat doen. Rijd een paar keer met de auto voordat je examen gaat doen, zodat je goed weet hoe de auto reageert.
  • Probeer tijdens het examen rustig te blijven en geconcentreerd te blijven rijden. Laat je niet afleiden door andere weggebruikers of verkeerssituaties.
  • Luister goed naar de opdrachten die de examinator geeft en vraag om verduidelijking als je iets niet begrijpt.
  • Als je een fout maakt, blijf dan rustig en probeer de fout te herstellen. Laat je niet ontmoedigen door een foutje.

Conclusie

Het praktijk examen duurt in totaal 55 minuten, waarvan het examen zelf ongeveer 35 tot 40 minuten duurt. Tijdens het examen word je beoordeeld op je rijvaardigheid en verkeersinzicht. Het is belangrijk om goed voorbereid naar het examen te gaan en rustig te blijven tijdens het rijden. Met de juiste voorbereiding en een goede concentratie kun je het praktijk examen succesvol afleggen en je rijbewijs behalen.

Plaats een reactie