Hoe lang duurt MRI scan?

Een MRI-scan is een medische beeldvormingstechniek die gebruik maakt van magnetische velden en radiogolven om gedetailleerde beelden van het lichaam te maken. Het is een veilige en pijnloze procedure die wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen. Maar hoe lang duurt een MRI-scan eigenlijk?

De duur van een MRI-scan

De duur van een MRI-scan kan variëren afhankelijk van het type scan dat wordt uitgevoerd en het deel van het lichaam dat wordt gescand. Over het algemeen duurt een MRI-scan tussen de 15 en 60 minuten. Sommige scans kunnen echter langer duren, tot wel 90 minuten.

Het is belangrijk om te weten dat de duur van een MRI-scan niet alleen afhankelijk is van de technologie, maar ook van de patiënt. Sommige patiënten kunnen claustrofobisch zijn en hebben meer tijd nodig om zich op hun gemak te voelen in de MRI-machine. In deze gevallen kan de scan langer duren.

Voorbereiding op een MRI-scan

Voordat u een MRI-scan ondergaat, moet u zich voorbereiden op de procedure. U moet bijvoorbeeld alle metalen voorwerpen uit uw lichaam verwijderen, zoals sieraden, piercings en gehoorapparaten. Metalen voorwerpen kunnen interfereren met de magnetische velden van de MRI-machine en de kwaliteit van de beelden beïnvloeden.

U moet ook comfortabele kleding dragen die geen metalen onderdelen bevat. Als u een MRI-scan van uw hoofd of nek ondergaat, moet u mogelijk een speciale hoofdband dragen om uw hoofd stil te houden tijdens de scan.

Als u claustrofobisch bent, kunt u uw arts vragen om een kalmerend middel voor te schrijven om u te helpen ontspannen tijdens de scan. U moet ook iemand meenemen om u te begeleiden naar de scan en u naar huis te brengen, omdat u mogelijk nog steeds slaperig bent na het kalmeringsmiddel.

Hoe werkt een MRI-scan?

Een MRI-scan maakt gebruik van een krachtig magnetisch veld en radiogolven om gedetailleerde beelden van het lichaam te maken. Tijdens de scan ligt u op een beweegbare tafel die in de MRI-machine schuift. De machine maakt een serie beelden van het deel van het lichaam dat wordt gescand.

De MRI-machine maakt gebruik van een magnetisch veld om de waterstofatomen in uw lichaam te richten. Wanneer de radiogolven worden uitgezonden, absorberen de waterstofatomen de energie en geven deze terug als een signaal. De machine detecteert deze signalen en gebruikt ze om beelden van uw lichaam te maken.

De beelden die tijdens een MRI-scan worden gemaakt, zijn zeer gedetailleerd en kunnen artsen helpen bij het diagnosticeren van verschillende aandoeningen, zoals tumoren, letsel aan de hersenen en ruggenmerg, en problemen met de gewrichten.

Conclusie

Een MRI-scan is een veilige en pijnloze procedure die wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen. De duur van een MRI-scan kan variëren afhankelijk van het type scan dat wordt uitgevoerd en het deel van het lichaam dat wordt gescand. Over het algemeen duurt een MRI-scan tussen de 15 en 60 minuten. Het is belangrijk om u goed voor te bereiden op de scan en eventuele angsten of zorgen met uw arts te bespreken.

Plaats een reactie