Hoe lang duurt krentenbaard?

Krentenbaard, ook wel impetigo genoemd, is een veelvoorkomende huidaandoening die vooral bij kinderen voorkomt. Het wordt veroorzaakt door een bacterie en kan zich verspreiden via direct contact of door het delen van persoonlijke spullen zoals handdoeken en kleding. Maar hoe lang duurt krentenbaard eigenlijk?

De duur van krentenbaard

De duur van krentenbaard kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de ernst van de infectie en de behandeling die wordt gevolgd. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen binnen 1 tot 2 weken.

De eerste tekenen van krentenbaard zijn kleine rode bultjes of blaasjes die zich ontwikkelen tot korstjes. Deze korstjes kunnen jeuken en pijnlijk zijn. Als de korstjes openbarsten, kan er pus uitkomen en kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Als krentenbaard niet wordt behandeld, kan het langer duren voordat de symptomen verdwijnen en kan het leiden tot complicaties zoals littekens en cellulitis.

Behandeling van krentenbaard

De behandeling van krentenbaard bestaat meestal uit het aanbrengen van een antibioticumzalf op de geïnfecteerde gebieden. In sommige gevallen kan een antibioticum in pilvorm worden voorgeschreven. Het is belangrijk om de behandeling af te maken, zelfs als de symptomen verdwijnen, om te voorkomen dat de infectie terugkeert.

Daarnaast is het belangrijk om de geïnfecteerde gebieden schoon en droog te houden en om persoonlijke spullen zoals handdoeken en kleding niet te delen. Het is ook belangrijk om de handen regelmatig te wassen om de verspreiding van de bacterie te voorkomen.

Preventie van krentenbaard

Er zijn verschillende maatregelen die kunnen worden genomen om krentenbaard te voorkomen. Het is belangrijk om de huid schoon en droog te houden en om wondjes en insectenbeten goed te behandelen om infecties te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om persoonlijke spullen zoals handdoeken en kleding niet te delen en om de handen regelmatig te wassen om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Als iemand in het gezin krentenbaard heeft, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn en om de geïnfecteerde gebieden af te dekken om verdere verspreiding te voorkomen.

Conclusie

Krentenbaard is een veelvoorkomende huidaandoening die vooral bij kinderen voorkomt. De duur van krentenbaard kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de ernst van de infectie en de behandeling die wordt gevolgd. Het is belangrijk om krentenbaard te behandelen om complicaties te voorkomen en om maatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen.

Plaats een reactie