Hoe lang duurt het voordat je vaccinatie in de app staat

Met de uitrol van de COVID-19 vaccinaties in Nederland is er veel aandacht voor de registratie van de vaccinaties. Een belangrijk onderdeel hiervan is de CoronaCheck-app, waarin je kunt aantonen dat je gevaccineerd bent. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat je vaccinatie in de app staat?

Registratie van vaccinaties

De registratie van vaccinaties wordt gedaan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zodra je gevaccineerd bent, wordt dit doorgegeven aan het RIVM door de vaccinatielocatie. Het RIVM verwerkt deze gegevens en stuurt ze door naar het Landelijk Immuunregistratie- en Vaccinatieprogramma (LIVVP). Dit programma houdt bij wie er gevaccineerd is en wanneer.

De gegevens in het LIVVP worden vervolgens gebruikt voor de CoronaCheck-app. Deze app is ontwikkeld om te kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent, negatief getest bent of recent hersteld bent van COVID-19. Met de app kun je bijvoorbeeld toegang krijgen tot evenementen of reizen naar het buitenland.

Hoe lang duurt het voordat je vaccinatie in de app staat?

De vraag die veel mensen hebben is hoe lang het duurt voordat je vaccinatie in de app staat. Dit hangt af van verschillende factoren.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het RIVM de gegevens van de vaccinaties dagelijks verwerkt. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld op maandag gevaccineerd bent, de gegevens op dinsdag verwerkt worden. Het kan echter wel enkele dagen duren voordat de gegevens in het LIVVP staan.

Daarnaast kan het ook nog even duren voordat de gegevens in de CoronaCheck-app staan. Dit komt doordat de app gebruik maakt van een systeem dat de gegevens uit het LIVVP haalt en verwerkt. Dit systeem wordt regelmatig geüpdatet, waardoor het kan zijn dat het even duurt voordat de gegevens in de app staan.

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat het ongeveer een week duurt voordat je vaccinatie in de app staat. Dit kan echter per persoon verschillen en hangt af van verschillende factoren, zoals de drukte bij de vaccinatielocatie en de verwerkingstijd van het RIVM.

Wat kun je doen als je vaccinatie niet in de app staat?

Als je vaccinatie niet in de app staat, kun je het beste even geduld hebben. Zoals hierboven beschreven kan het enkele dagen tot een week duren voordat de gegevens verwerkt zijn. Als het langer duurt dan een week, kun je contact opnemen met de vaccinatielocatie waar je gevaccineerd bent. Zij kunnen je meer informatie geven over de status van je registratie.

Als je vaccinatie wel in het LIVVP staat, maar niet in de CoronaCheck-app, kun je proberen om de app te updaten. Het kan zijn dat de gegevens nog niet verwerkt zijn in de app en dat een update ervoor zorgt dat de gegevens wel zichtbaar worden.

Conclusie

De registratie van vaccinaties wordt gedaan door het RIVM en de gegevens worden verwerkt in het LIVVP. Het kan enkele dagen tot een week duren voordat je vaccinatie in de CoronaCheck-app staat. Als je vaccinatie niet in de app staat, kun je het beste even geduld hebben en eventueel contact opnemen met de vaccinatielocatie waar je gevaccineerd bent.

Plaats een reactie