Hoe lang duurt het voordat je reuk en smaak terug krijgt

Reuk en smaak zijn twee zintuigen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wanneer je verkouden bent of last hebt van een verstopte neus, kan het zijn dat je minder goed ruikt en daardoor ook minder goed proeft. Maar wat als je helemaal niets meer ruikt of proeft? Bijvoorbeeld na het oplopen van een virusinfectie zoals COVID-19. Hoe lang duurt het voordat je reuk en smaak terug krijgt?

Wat is reuk en smaak?

Reuk en smaak zijn twee zintuigen die ons helpen om voedsel te herkennen en te waarderen. Reuk is het vermogen om geuren waar te nemen, terwijl smaak het vermogen is om verschillende smaken te proeven. Onze smaakpapillen kunnen vijf verschillende smaken onderscheiden: zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig). Reuk en smaak werken samen om ons een compleet beeld te geven van wat we eten en drinken.

Wat kan ervoor zorgen dat je reuk en smaak verliest?

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je reuk en smaak verliest. Een veelvoorkomende oorzaak is een verkoudheid of een verstopte neus. Doordat de neus verstopt is, kunnen geuren niet goed worden waargenomen en daardoor proef je ook minder goed. Maar er zijn ook andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je reuk en smaak verliest, zoals:

  • Een virusinfectie, zoals COVID-19
  • Een allergie
  • Een neuspoliep
  • Een hoofdletsel
  • Een tumor in de neus of mond

Wanneer je merkt dat je reuk en smaak verminderd zijn, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan onderzoeken wat de oorzaak is en eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Hoe lang duurt het voordat je reuk en smaak terug krijgt na een virusinfectie?

Een virusinfectie, zoals COVID-19, kan ervoor zorgen dat je reuk en smaak volledig verdwijnen. Dit kan erg vervelend zijn, omdat het invloed heeft op je eetlust en je plezier in eten en drinken. Gelukkig herstellen de meeste mensen binnen enkele weken tot maanden volledig van deze klachten.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de mensen met COVID-19 tijdelijk hun reuk en smaak verliezen. Bij de meeste mensen komt dit binnen twee tot vier weken weer terug. Bij een klein percentage van de mensen kan het herstel langer duren, tot wel enkele maanden.

Het is belangrijk om te weten dat het herstel van reuk en smaak na een virusinfectie niet bij iedereen hetzelfde verloopt. Sommige mensen merken dat hun reuk en smaak langzaam terugkomen, terwijl anderen ineens weer alles ruiken en proeven. Het kan ook zijn dat je eerst bepaalde geuren of smaken weer ruikt of proeft, voordat je alles weer volledig waarneemt.

Wat kun je doen om het herstel van je reuk en smaak te bevorderen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het herstel van je reuk en smaak te bevorderen:

  • Probeer geuren en smaken bewust waar te nemen, ook als je nog niet alles ruikt of proeft
  • Probeer verschillende geuren en smaken uit, om je zintuigen te prikkelen
  • Eet gezond en gevarieerd, zodat je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft
  • Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden, omdat dit het herstel kan vertragen
  • Gebruik geen neussprays of andere middelen zonder overleg met je huisarts

Het is belangrijk om geduld te hebben en niet te veel druk op jezelf te leggen. Het herstel van reuk en smaak kan soms lang duren, maar in de meeste gevallen komt het vanzelf weer terug.

Conclusie

Reuk en smaak zijn belangrijke zintuigen die ons helpen om voedsel te herkennen en te waarderen. Wanneer je reuk en smaak verminderd zijn of volledig verdwenen zijn, kan dit erg vervelend zijn. Een virusinfectie, zoals COVID-19, kan ervoor zorgen dat je tijdelijk je reuk en smaak verliest. Gelukkig herstellen de meeste mensen binnen enkele weken tot maanden volledig van deze klachten. Het is belangrijk om geduld te hebben en niet te veel druk op jezelf te leggen. Het herstel van reuk en smaak kan soms lang duren, maar in de meeste gevallen komt het vanzelf weer terug.

Plaats een reactie