Hoe lang duurt het theorie examen?

Het theorie examen is een belangrijk onderdeel van het behalen van je rijbewijs. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe lang dit examen duurt, zodat je hier rekening mee kunt houden bij het plannen van je examen.

De duur van het theorie examen

Het theorie examen duurt in totaal 45 minuten. Tijdens deze 45 minuten krijg je 65 vragen voorgeschoteld, waarvan je er minimaal 49 goed moet beantwoorden om te slagen. De vragen zijn verdeeld over drie onderdelen:

  • 25 vragen over gevaarherkenning
  • 30 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht
  • 10 vragen over verkeersborden

Je krijgt per vraag 15 seconden de tijd om deze te beantwoorden. Dit lijkt misschien kort, maar het is voldoende als je goed voorbereid bent. Het is dan ook belangrijk om voorafgaand aan het examen voldoende te oefenen, zodat je weet wat je kunt verwachten en hoe je de vragen het beste kunt beantwoorden.

Wat gebeurt er na het examen?

Na afloop van het theorie examen krijg je direct de uitslag te zien. Als je geslaagd bent, kun je direct verder met het praktijkexamen. Als je gezakt bent, kun je het examen opnieuw afleggen. Je moet dan wel minimaal 7 dagen wachten voordat je opnieuw examen kunt doen.

Als je het examen hebt afgelegd bij het CBR, dan wordt de uitslag automatisch doorgegeven aan je rijschool. Als je het examen hebt afgelegd bij een andere instantie, dan moet je zelf de uitslag doorgeven aan je rijschool.

Tips voor het behalen van het theorie examen

Om het theorie examen succesvol af te leggen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij het behalen van het examen:

  • Oefen voldoende voorafgaand aan het examen. Er zijn verschillende oefenmateriaal beschikbaar, zoals boeken, online oefenexamens en apps.
  • Lees de vragen goed door en neem de tijd om ze te beantwoorden. Probeer niet te snel te antwoorden, maar neem wel voldoende tijd om alle vragen te beantwoorden.
  • Let goed op de formulering van de vragen. Soms zijn vragen zo geformuleerd dat ze op het eerste gezicht lastig lijken, terwijl het antwoord eigenlijk vrij simpel is.
  • Maak gebruik van ezelsbruggetjes om de verkeersregels en verkeersborden beter te onthouden.
  • Probeer ontspannen het examen af te leggen. Als je te gespannen bent, kan dit invloed hebben op je prestaties.

Conclusie

Het theorie examen duurt in totaal 45 minuten en bestaat uit 65 vragen. Om te slagen moet je minimaal 49 vragen goed beantwoorden. Het is belangrijk om goed voorbereid het examen af te leggen en voldoende te oefenen. Met de juiste voorbereiding en een ontspannen houding kun je het examen succesvol afleggen en verder met het praktijkexamen.

Plaats een reactie