Hoe lang duurt genezing verstandskies?

Een verstandskies is een van de vier kiezen die zich achterin de mond bevinden. Deze kiezen komen meestal door tussen de leeftijd van 17 en 25 jaar. Het kan echter voorkomen dat de verstandskies niet goed doorkomt of dat er te weinig ruimte is in de mond. In dat geval kan het nodig zijn om de verstandskies te laten verwijderen. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat de wond genezen is?

De eerste dagen na de ingreep

Na het verwijderen van de verstandskies zal de tandarts of kaakchirurg de wond dichtmaken met hechtingen. Het is belangrijk om de eerste dagen na de ingreep rustig aan te doen en niet te veel te praten of te eten. Ook is het verstandig om de eerste 24 uur na de ingreep niet te spoelen of te zuigen, omdat dit de bloedstolling kan verstoren. Na 24 uur kun je voorzichtig beginnen met spoelen met zout water om de wond schoon te houden.

De eerste dagen na de ingreep kan er sprake zijn van zwelling en pijn. Dit is normaal en kan worden verminderd door het nemen van pijnstillers en het koelen van de wang met een coldpack. Het is belangrijk om de voorgeschreven pijnstillers op tijd in te nemen en niet te wachten tot de pijn te erg wordt.

De eerste week na de ingreep

Na ongeveer een week worden de hechtingen verwijderd en zal de tandarts of kaakchirurg de wond controleren. Als alles goed gaat, mag je weer voorzichtig beginnen met eten en drinken. Het is nog steeds belangrijk om de wond schoon te houden door te spoelen met zout water.

Het kan zijn dat de wond nog niet helemaal genezen is na een week. Dit is normaal en het kan nog enkele weken duren voordat de wond volledig genezen is. Het is belangrijk om geduld te hebben en de wond goed te blijven verzorgen.

De weken na de ingreep

In de weken na de ingreep zal de wond langzaam genezen. Het is belangrijk om de wond goed schoon te houden door te spoelen met zout water en voorzichtig te poetsen. Het is ook belangrijk om geen harde of plakkerige voedingsmiddelen te eten die de wond kunnen irriteren.

Het kan zijn dat er nog enige tijd sprake is van gevoeligheid of pijn in de mond. Dit is normaal en kan worden verminderd door het nemen van pijnstillers. Als de pijn aanhoudt of er sprake is van koorts, neem dan contact op met de tandarts of kaakchirurg.

Conclusie

Het genezingsproces van een verstandskies kan enkele weken duren. Het is belangrijk om de wond goed schoon te houden en geduld te hebben. Als er sprake is van pijn of koorts, neem dan contact op met de tandarts of kaakchirurg. Door de juiste nazorg te bieden, zal de wond sneller genezen en kun je snel weer genieten van een gezonde mond.

Plaats een reactie