Hoe lang duurt een WIA uitkering?

Een WIA uitkering is een uitkering die wordt verstrekt aan mensen die door ziekte of een handicap niet meer in staat zijn om te werken. De WIA uitkering is bedoeld als tijdelijke of permanente financiƫle ondersteuning voor mensen die niet meer in staat zijn om hun eigen inkomen te verdienen. Maar hoe lang duurt een WIA uitkering eigenlijk?

Soorten WIA uitkeringen

Voordat we antwoord kunnen geven op de vraag hoe lang een WIA uitkering duurt, is het belangrijk om te weten dat er twee soorten WIA uitkeringen zijn: de WGA uitkering en de IVA uitkering.

De WGA uitkering is bedoeld voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Dit betekent dat zij nog wel in staat zijn om te werken, maar niet meer in staat zijn om hetzelfde werk te doen als voorheen. De WGA uitkering is een tijdelijke uitkering die wordt verstrekt zolang de persoon nog gedeeltelijk arbeidsongeschikt is.

De IVA uitkering is bedoeld voor mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn. Dit betekent dat zij niet meer in staat zijn om te werken en ook niet meer kunnen herstellen. De IVA uitkering is een permanente uitkering die wordt verstrekt zolang de persoon volledig arbeidsongeschikt blijft.

Hoelang duurt een WGA uitkering?

De duur van een WGA uitkering is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid en de leeftijd van de persoon. De WGA uitkering kan maximaal 10 jaar duren. Na deze 10 jaar wordt de uitkering omgezet in een IVA uitkering als de persoon nog steeds volledig arbeidsongeschikt is.

Als de persoon tijdens de WGA uitkering weer gedeeltelijk aan het werk gaat, kan de uitkering worden verlaagd of stopgezet. Als de persoon weer volledig aan het werk gaat, stopt de WGA uitkering.

Hoelang duurt een IVA uitkering?

De duur van een IVA uitkering is in principe onbeperkt. De uitkering wordt verstrekt zolang de persoon volledig arbeidsongeschikt blijft. Wel kan de uitkering worden herzien als de persoon weer in staat is om te werken.

Conclusie

De duur van een WIA uitkering is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid en de leeftijd van de persoon. Een WGA uitkering kan maximaal 10 jaar duren en wordt daarna omgezet in een IVA uitkering als de persoon nog steeds volledig arbeidsongeschikt is. Een IVA uitkering kan in principe onbeperkt duren, zolang de persoon volledig arbeidsongeschikt blijft. Het is belangrijk om te weten dat de uitkering kan worden herzien als de persoon weer in staat is om te werken.

Plaats een reactie