Hoe lang duurt een overschrijving naar Duitsland?

Als je geld wilt overmaken naar Duitsland, bijvoorbeeld omdat je een betaling moet doen aan een Duitse leverancier of omdat je geld wilt overmaken naar een vriend of familielid in Duitsland, dan vraag je je misschien af hoe lang het duurt voordat het geld op de rekening van de ontvanger staat. In dit artikel geven we antwoord op de vraag hoe lang een overschrijving naar Duitsland duurt en vertellen we je meer over de factoren die hierop van invloed zijn.

SEPA-overschrijving

Als je geld wilt overmaken naar een bankrekening in Duitsland, dan kun je gebruik maken van een SEPA-overschrijving. SEPA staat voor Single Euro Payments Area en is een initiatief van de Europese Unie om het betalingsverkeer binnen Europa te harmoniseren. Dankzij SEPA kun je op dezelfde manier geld overmaken naar alle landen binnen de Europese Unie, inclusief Duitsland.

Een SEPA-overschrijving is een standaard bankoverschrijving waarbij gebruik wordt gemaakt van IBAN en BIC. IBAN staat voor International Bank Account Number en is een uniek rekeningnummer dat in alle SEPA-landen wordt gebruikt. BIC staat voor Bank Identifier Code en is een code waarmee de bank van de ontvanger kan worden geïdentificeerd.

Hoe lang duurt een SEPA-overschrijving naar Duitsland?

De duur van een SEPA-overschrijving naar Duitsland hangt af van verschillende factoren, zoals de verwerkingstijd van de banken en de dag waarop je de overschrijving doet. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een SEPA-overschrijving naar Duitsland binnen 1 tot 3 werkdagen op de rekening van de ontvanger staat.

Als je de overschrijving doet op een werkdag vóór de cut-off tijd van de bank, dan wordt de overschrijving dezelfde dag nog verwerkt. De cut-off tijd verschilt per bank, maar ligt meestal tussen 14:00 en 16:00 uur. Als je de overschrijving doet na de cut-off tijd of op een weekenddag of feestdag, dan wordt de overschrijving pas de volgende werkdag verwerkt.

Het kan ook zijn dat de overschrijving vertraging oploopt als er iets misgaat tijdens de verwerking. Bijvoorbeeld als het rekeningnummer of de naam van de ontvanger niet klopt, of als er onvoldoende saldo op de rekening van de afzender staat. In dat geval kan het langer duren voordat het geld op de rekening van de ontvanger staat.

Kosten van een SEPA-overschrijving naar Duitsland

Als je geld overmaakt naar Duitsland via een SEPA-overschrijving, dan betaal je hiervoor meestal geen extra kosten. SEPA-overschrijvingen zijn namelijk standaard inbegrepen bij de meeste bankpakketten. Wel kan het zijn dat je bank kosten in rekening brengt als je een spoedoverboeking doet of als je geld overmaakt naar een land buiten de Europese Unie.

Alternatieven voor een SEPA-overschrijving naar Duitsland

Als je snel geld wilt overmaken naar Duitsland, dan kun je ook gebruik maken van alternatieve betaalmethoden zoals PayPal of TransferWise. Met deze diensten kun je binnen enkele minuten geld overmaken naar een bankrekening in Duitsland, tegen een lage vergoeding.

Een andere optie is om gebruik te maken van een internationale bankoverschrijving. Hierbij maak je geld over naar een bankrekening buiten de SEPA-zone, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of China. Internationale bankoverschrijvingen zijn over het algemeen duurder en duren langer dan SEPA-overschrijvingen.

Conclusie

Als je geld wilt overmaken naar Duitsland, dan kun je gebruik maken van een SEPA-overschrijving. De duur van een SEPA-overschrijving naar Duitsland hangt af van verschillende factoren, zoals de verwerkingstijd van de banken en de dag waarop je de overschrijving doet. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een SEPA-overschrijving naar Duitsland binnen 1 tot 3 werkdagen op de rekening van de ontvanger staat. Als je snel geld wilt overmaken naar Duitsland, dan kun je ook gebruik maken van alternatieve betaalmethoden zoals PayPal of TransferWise.

Plaats een reactie