Hoe lang duurt een MRI scan?

Een MRI scan is een medisch onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van magnetische velden en radiogolven om gedetailleerde beelden te maken van de binnenkant van het lichaam. Het is een veilige en pijnloze procedure die vaak wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen. Maar hoe lang duurt een MRI scan eigenlijk?

De duur van een MRI scan

De duur van een MRI scan kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type scan dat wordt uitgevoerd, het deel van het lichaam dat wordt gescand en de grootte van de patiënt. Over het algemeen duurt een MRI scan tussen de 15 en 60 minuten.

Een standaard MRI scan van de hersenen duurt meestal ongeveer 30 minuten. Dit omvat de tijd die nodig is om de patiënt voor te bereiden, zoals het plaatsen van een IV-lijn voor contrastmiddel, en het daadwerkelijke scannen zelf. Een MRI scan van de wervelkolom kan langer duren, tot wel 60 minuten, omdat er meer beelden moeten worden gemaakt.

Als er contrastmiddel wordt gebruikt, kan de duur van de MRI scan ook toenemen. Contrastmiddel wordt gebruikt om bepaalde delen van het lichaam beter zichtbaar te maken op de MRI beelden. Het wordt meestal toegediend via een IV-lijn en kan de scan met ongeveer 15 minuten verlengen.

Waarom duurt een MRI scan zo lang?

Een MRI scan duurt langer dan andere medische beeldvormingsprocedures, zoals een röntgenfoto of een CT-scan, omdat het meer gedetailleerde beelden produceert. Tijdens een MRI scan worden er honderden beelden gemaakt van het te onderzoeken gebied, vanuit verschillende hoeken en richtingen. Deze beelden worden vervolgens samengevoegd om een ​​3D-beeld van het lichaamsdeel te creëren.

Daarnaast moet de patiënt tijdens de scan volledig stil liggen. Zelfs kleine bewegingen kunnen de beeldkwaliteit beïnvloeden en de resultaten van de scan verstoren. Dit betekent dat de patiënt tijdens de hele scan stil moet blijven liggen, wat voor sommige mensen moeilijk kan zijn.

Wat gebeurt er tijdens een MRI scan?

Tijdens een MRI scan ligt de patiënt op een beweegbare tafel die in een tunnelvormige machine wordt geschoven. De machine maakt gebruik van magnetische velden en radiogolven om beelden te maken van het te onderzoeken gebied. De patiënt hoort tijdens de scan een luid kloppend of tikkend geluid, wat normaal is.

Om de beeldkwaliteit te verbeteren, kan de radioloog contrastmiddel toedienen via een IV-lijn. Dit kan een warm gevoel veroorzaken in het lichaam, maar het is over het algemeen veilig en pijnloos.

Conclusie

Een MRI scan is een belangrijk medisch onderzoek dat wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen. De duur van een MRI scan kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, maar over het algemeen duurt het tussen de 15 en 60 minuten. Het is belangrijk dat de patiënt tijdens de hele scan stil blijft liggen om de beeldkwaliteit te verbeteren.

Als u binnenkort een MRI scan moet ondergaan, wees dan gerust dat het een veilige en pijnloze procedure is. Als u zich zorgen maakt over de duur van de scan of andere aspecten van het onderzoek, neem dan contact op met uw arts of radioloog voor meer informatie.

Plaats een reactie