Hoe lang duurt een APK?

Een APK is een jaarlijkse keuring die verplicht is voor alle auto’s die ouder zijn dan drie jaar. Tijdens deze keuring wordt gekeken of de auto nog veilig genoeg is om de weg op te gaan en of de uitstoot binnen de wettelijke normen valt. Maar hoe lang duurt zo’n APK eigenlijk?

De duur van een APK

De duur van een APK verschilt per auto en per keuringsstation. Over het algemeen duurt een APK tussen de 30 en 60 minuten. Dit is afhankelijk van de staat van de auto en of er eventuele reparaties nodig zijn. Als er tijdens de keuring reparaties nodig zijn, kan de keuring langer duren. Het keuringsstation zal dan contact opnemen met de eigenaar van de auto om te overleggen over de reparaties en de extra kosten.

Wat wordt er gekeurd tijdens een APK?

Tijdens een APK wordt er gekeken naar verschillende onderdelen van de auto. Zo wordt er gekeken naar de remmen, de verlichting, de banden, de uitlaat, de carrosserie en de veiligheidsgordels. Ook wordt er gekeken naar de uitstoot van de auto. Als de auto niet aan de wettelijke normen voldoet, kan deze afgekeurd worden.

Wat gebeurt er als de auto wordt afgekeurd?

Als de auto wordt afgekeurd, moet deze gerepareerd worden voordat deze weer de weg op mag. De eigenaar van de auto krijgt dan een afkeurrapport waarop staat wat er gerepareerd moet worden. Als de reparaties zijn uitgevoerd, moet de auto opnieuw gekeurd worden. Als de auto binnen twee maanden na de afkeuring opnieuw gekeurd wordt en de reparaties zijn uitgevoerd, hoeft er niet opnieuw betaald te worden voor de keuring.

Waar kan ik mijn auto laten keuren?

Er zijn verschillende keuringsstations waar je je auto kunt laten keuren. Deze stations zijn erkend door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Je kunt een keuringsstation vinden bij jou in de buurt door te zoeken op de website van de RDW. Het is belangrijk om op tijd een afspraak te maken voor de APK, zodat je niet onverwachts zonder auto komt te zitten.

Conclusie

Een APK duurt over het algemeen tussen de 30 en 60 minuten, afhankelijk van de staat van de auto en of er eventuele reparaties nodig zijn. Tijdens de keuring wordt er gekeken naar verschillende onderdelen van de auto en als de auto niet aan de wettelijke normen voldoet, kan deze afgekeurd worden. Als de auto wordt afgekeurd, moet deze gerepareerd worden voordat deze weer de weg op mag. Er zijn verschillende keuringsstations waar je je auto kunt laten keuren, deze zijn erkend door de RDW. Het is belangrijk om op tijd een afspraak te maken voor de APK, zodat je niet onverwachts zonder auto komt te zitten.

Plaats een reactie