Hoe lang duurt diarree?

Diarree is een veelvoorkomende aandoening waarbij je dunne, waterige ontlasting hebt. Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals een virus, bacteriƫle infectie, voedselvergiftiging of stress. Maar hoe lang duurt diarree eigenlijk?

Acute diarree

Acute diarree duurt meestal niet langer dan een paar dagen tot een week. Het is een plotselinge aandoening die vaak gepaard gaat met buikkrampen, misselijkheid en overgeven. Acute diarree wordt meestal veroorzaakt door een infectie en gaat vaak vanzelf over. Het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen om uitdroging te voorkomen.

Chronische diarree

Chronische diarree duurt langer dan twee weken en kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een chronische darmziekte, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Ook kan het veroorzaakt worden door een voedselintolerantie, zoals lactose-intolerantie of coeliakie. Bij chronische diarree is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en te behandelen.

Behandeling van diarree

De behandeling van diarree hangt af van de oorzaak en de ernst van de klachten. Bij acute diarree is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen om uitdroging te voorkomen. Dit kan door water, thee, bouillon of ORS (Oral Rehydration Solution) te drinken. ORS is een oplossing van zouten en suikers die ervoor zorgt dat het vocht beter wordt opgenomen in het lichaam.

Bij chronische diarree is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld door een dieet aan te passen of medicijnen te gebruiken. Bij een voedselintolerantie kan het helpen om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Bij een chronische darmziekte kan het nodig zijn om ontstekingsremmende medicijnen te gebruiken.

Wanneer naar de huisarts?

Als de diarree langer dan een week aanhoudt, hevige buikpijn veroorzaakt of gepaard gaat met koorts, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als er bloed bij de ontlasting zit, kan dit wijzen op een ernstige aandoening en is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

Conclusie

Diarree is een vervelende aandoening die meestal vanzelf overgaat. Acute diarree duurt meestal niet langer dan een paar dagen tot een week, terwijl chronische diarree langer dan twee weken aanhoudt. Het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen bij diarree om uitdroging te voorkomen. Bij chronische diarree is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en te behandelen. Als de klachten aanhouden of gepaard gaan met andere symptomen, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Plaats een reactie