Hoe lang duurt de overgang?

De overgang is een natuurlijk proces waarbij de hormoonproductie van de vrouw verandert. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Maar hoe lang duurt de overgang eigenlijk?

De verschillende fases van de overgang

De overgang bestaat uit verschillende fases. De eerste fase begint meestal rond het 45e levensjaar en duurt gemiddeld zo’n vier jaar. In deze fase wordt de menstruatiecyclus onregelmatiger en kunnen er al klachten optreden.

De tweede fase is de eigenlijke overgangsfase. Deze begint wanneer de menstruatie een jaar lang is uitgebleven. Gemiddeld duurt deze fase zo’n vijf jaar, maar het kan ook korter of langer duren. In deze fase kunnen de klachten het hevigst zijn.

De derde fase is de postmenopauze. Dit is de periode na de overgang. In deze fase zijn de klachten meestal minder hevig, maar kunnen er nog wel klachten optreden.

Factoren die de duur van de overgang beïnvloeden

De duur van de overgang kan verschillen per vrouw. Er zijn verschillende factoren die hierop van invloed zijn:

  • Leeftijd: vrouwen die op jongere leeftijd in de overgang komen, hebben vaak een kortere overgang.
  • Roken: vrouwen die roken hebben vaak een kortere overgang.
  • Erfelijkheid: de duur van de overgang kan erfelijk bepaald zijn.
  • Gezondheid: vrouwen die gezond leven en een gezond gewicht hebben, hebben vaak een kortere overgang.

Behandeling van overgangsklachten

Veel vrouwen hebben last van overgangsklachten. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk om deze klachten te verminderen:

  • Hormoontherapie: dit is een behandeling waarbij hormonen worden toegediend om de klachten te verminderen.
  • Natuurlijke middelen: er zijn verschillende natuurlijke middelen die kunnen helpen bij overgangsklachten, zoals soja en rode klaver.
  • Leefstijlveranderingen: gezond leven kan helpen bij het verminderen van overgangsklachten. Denk hierbij aan voldoende beweging, gezonde voeding en voldoende slaap.

Conclusie

De duur van de overgang kan verschillen per vrouw en hangt af van verschillende factoren. Gemiddeld duurt de overgang zo’n vijf jaar, maar het kan ook korter of langer duren. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk om overgangsklachten te verminderen.

Plaats een reactie