Hoe lang duurt Chinees Nieuwjaar?

Chinees Nieuwjaar, ook wel bekend als het Lentefestival, is de belangrijkste feestdag in de Chinese cultuur. Het wordt gevierd door Chinezen over de hele wereld en duurt meestal 15 dagen. Het exacte aantal dagen kan echter variëren, afhankelijk van de tradities en gebruiken van verschillende regio’s en families.

De data van Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar begint op de eerste dag van de Chinese maankalender, die meestal valt tussen 21 januari en 20 februari. De exacte datum varieert elk jaar, omdat de Chinese kalender gebaseerd is op de maanstanden en niet op de zonnestanden zoals de Gregoriaanse kalender die we in het Westen gebruiken.

Elk jaar wordt geassocieerd met een dier uit de Chinese dierenriem, die bestaat uit 12 dieren: rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en varken. Het jaar 2021 is bijvoorbeeld het jaar van de os.

De festiviteiten van Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar is een tijd van familiebijeenkomsten, feesten en tradities. Hier zijn enkele van de belangrijkste festiviteiten die plaatsvinden tijdens de 15 dagen van het Lentefestival:

Reiniging en decoratie

Voordat het feest begint, reinigen veel Chinezen hun huizen grondig om slechte geesten te verdrijven en geluk en voorspoed aan te trekken. Ze versieren hun huizen ook met rode lantaarns, papieren knipsels en andere decoraties die geluk en voorspoed symboliseren.

Reünies en familiebijeenkomsten

Chinees Nieuwjaar is een tijd van reünies en familiebijeenkomsten. Veel mensen reizen lange afstanden om bij hun familie te zijn en samen te eten. Het avondmaal op oudejaarsavond is een van de belangrijkste maaltijden van het jaar en bestaat uit traditionele gerechten zoals dumplings, vis en rijstcake.

Draken- en leeuwendansen

Draken- en leeuwendansen zijn populaire optredens tijdens Chinees Nieuwjaar. De dansen worden uitgevoerd door een groep mensen die een lange draak of leeuw dragen en door de straten dansen. De dansen worden geassocieerd met geluk en voorspoed en worden vaak uitgevoerd bij winkels en huizen om slechte geesten te verdrijven en geluk aan te trekken.

Rode enveloppen en vuurwerk

Tijdens Chinees Nieuwjaar geven ouders en oudere familieleden rode enveloppen gevuld met geld aan kinderen als een teken van geluk en voorspoed. Vuurwerk is ook een belangrijk onderdeel van de festiviteiten en wordt afgestoken om slechte geesten te verdrijven en het nieuwe jaar te verwelkomen.

De laatste dag van Chinees Nieuwjaar

De 15e dag van het Lentefestival wordt ook wel het Lantaarnfestival genoemd en markeert het einde van Chinees Nieuwjaar. Op deze dag worden lantaarns aangestoken en door de straten gedragen in een kleurrijke optocht. Mensen eten ook glutenvrije rijstballen genaamd tangyuan, die symbool staan voor eenheid en harmonie.

Conclusie

Chinees Nieuwjaar is een belangrijke feestdag in de Chinese cultuur en duurt meestal 15 dagen. Het is een tijd van familiebijeenkomsten, feesten en tradities, en wordt gevierd met reiniging en decoratie, reünies en familiebijeenkomsten, draken- en leeuwendansen, rode enveloppen en vuurwerk. Het Lantaarnfestival op de 15e dag markeert het einde van het Lentefestival en wordt gevierd met lantaarns en glutenvrije rijstballen.

Plaats een reactie